Faren ved trykimprægnering

Hvorfor vi undgår trykimprægnering:

  • Danske imprægneringsvirksomheder bruger typisk imprægneringsmidler, der indeholder kobber- og borforbindelser og/eller forskellige organiske stoffer. De kaldes for aktivstoffer. Aktivstofferne beskytter træet mod svamp og insekter. Borforbindelser er de mest sundhedsfarlige af stofferne, fordi de kan påvirke mænds forplantningsorganer og evne til at få børn. Der er også risiko for, at borforbindelserne kan skade fosteret under graviditeten. Imprægneringsmidler, der indeholder borforbindelser, er derfor typisk klassificeret som giftige.
  • Trykimprægneret træ, der er importeret, kan indeholde kobber-, chrom-, bor- eller phosphorforbindelser. Den chromforbindelse, der bruges i trykimprægneret træ, anses for at kunne give arvelige genetiske skader og for at være kræftfremkaldende. Chromforbindelsen omdannes imidlertid under fikseringen af imprægneringsmidlet i træet til en anden forbindelse, der ikke anses for at have disse egenskaber. Det er bl.a. derfor, at denne type trykimprægneret træ ikke må fremstilles i Danmark, men kun importeres.

Kilde: Arbejdstilsynet

 

Hvilke byggeprojekter bør du ikke bruge trykimprægneret træ til?

Det er vigtigt, at du ikke bruger trykimprægneret træ til pæle eller hegn omkring køkkenhaven, kompostbeholder eller legeredskaber. Trykimprægneret træ indeholder mange kemiske affaldsstoffer, som absolut ikke er gode at få ind i organismen. 

Grøntsagerne i køkkenhaven suger næring fra jorden, og er der trykimprægneret træ i nærheden, kan det næsten ikke undgås, at nogle af affaldsstofferne vaskes ud af træet ned i jorden. Herfra kan de gå videre til grøntsagerne, som vi ellers indtager med stor nydelse.

Det samme gælder for den hjemmebyggede kompostbeholder. Komposten havner senere i køkkenhaven, og derfor bør kompostbeholderen heller ikke indeholde dele af trykimprægneret træ.

Et andet vigtigt sted hvor der heller ikke bør bruges trykimprægneret træ, er i forbindelse med legepladser, sandkasser eller legeredskaber i haven. Børn kan meget nemt komme i kontakt med det trykimprægnerede træ. Enten i form af splinter eller ved at sutte eller slikke på træet, som børn jo kan gøre. Der kan sidde overskydende imprægneringsvæske på træet, som de kradser af og dermed kommer i kontakt med.

Kilde: Videnscentret Bolius